Yra, Asko och Immer

Nyheter

view:  full / summary

Liten uppdatering

Posted by Anna & vättarna on August 18, 2013 at 6:35 AM Comments comments (0)

Här blir det inte mycket skrivet nuförtiden, men här kommer en liten uppdatering om vad som har hänt sen mars. Sista veckan i mars gick flyttlasset som sagt ut till Rimstad. Hundarna tyckte det var skumt till att börja med, men efter ett par dagar så hade de koll på var vi skulle bo och nu trivs både de och jag alldeles förträffligt! Inte fel att kunna gå ut på promenader i skogen och inte ens behöva ta med koppel :).

Största anledning till att motivationen att skriva här inte varit så stor är att Immer har ont i ryggen så allt tävlande är nedlagt till nästa vår och istället är det rehab och åter rehab som gäller. Vi fick klartecken att starta på SM då laget var kvalat dit och han hade varit smärtfri ett par veckor. Tyvärr kom inte fullt lag till start men jag och en lagkompis som var på plats fick iaf köra våra lopp utom tävlan. SM är alltid speciellt och med det ordinarie laget hade vi säkert haft chans på medalj, men så blev det inte. Efter SM fick Immer ont i ryggen igen så nu är vi tillbaka på ruta ett känns det som. Vi vattentraskar, har laserbehandlat och behandlar med novafon. Ryggen är röntgad ok. Återstår att göra magnetröntgen för att få svar på vad som är fel, men det kostar mellan 8-15000 kr och Folksam täcker bara 5000 kr av kostnaden.

 

Asko och Yra är glada pensionärer, båda har nog tyckt att det varit lite väl varmt i sommar för energin på promenaderna har det varit lite si och så med, men nu börjar det bli lite mer fart på dem igen.

Annars har sommarens projekt varit att göra iordning ett hundhus till hundgården. Fyndade en lekstuga på blocket som är isolerad men ägaren innan hade haft den som hönshus. Efter att hönslukt och loppor städats ur har jag nu målat och förbättrat den med lite nya lister mm. Ett hyllplan att ligga på ska också komma upp så golvytan blir lite större. Snart är den klar och då ska den och hundgården upp i trädgården så hundarna inte behöver tillbringa så många dagar i bilen som de gör nu.

En liten semestertur till Edinburg har också hunnits med, härlig stad om man gillar historia och kultur!

Tja, det var väl en liten uppdatering om hur det står till med oss iallafall!

 

Vallat�vling, �rsm�tet och flyttpackning

Posted by Anna & vättarna on March 17, 2013 at 2:25 PM Comments comments (1)

Förra helgen tävlade jag med Immer på LHUs tävling i Valla. Dubbeldisk blev resultatet - nu har jag äntligen en hund med hindersug, då återstår att lära honom lyssna om man inte ska ta det som näsan pekar på... Är nöjd med fart och attityd för övrigt, så nu är det bara att börja träna mer klass 3-banor helt enkelt!

Igår var jag i Eskilstuna på SKVs årsmöte. Immer tog hem vandringspriset för årets agilityhund! En fin glaspokal - får fixa bild någon dag på den. På vägen upp gjorde jag ett snabbstopp på Chipsmakers kennel för att plocka upp ett annat vandringspris som Sussi hade. Då passade jag på att pussa lite på Immers systerson Feuervales Over The Top "Paul" - så söt så! Blir nästa lite valpsugen ;)

För övrigt så packar jag för fullt här hemma, 18 kartonger klara, men det blir nog minst lika många till innan jag är klar. På torsdag går flyttlasset.

Tycker inte jag har så mycket grejer, men när det ska ner i kartonger så blir det hur mycket som helst! Hundarna undrar nog vad det är som pågår, men jag tror de kommer bli väldigt nöjda över deras nya boende!

Laget kvalat till Agility-SM!

Posted by Anna & vättarna on March 6, 2013 at 3:25 PM Comments comments (0)

I helgen som gick packade vi in hela agilitylaget i min bil och åkte ner till Halmstad hundarena för att försöka ta den pinne som fattades för att kvala till agility-SM.

Vi bodde i en trevlig stuga i Simlångsdalen, endast 10 minuter från tävlingsplatsen, Halmstad hundarena. Skönt när alla hundarna i laget funkar tillsammans! Asko och Yra fick tillbringa helgen hos mamma och pappa, mycket skönt att inte behöva ta med hela flocken när bara en får tävla.

Hallen hade samma underlag som Stockholm hundsportcenter. Bra grepp, nästan för bra, men underlaget är bara mjukt på ytan, mina knän protesterar en del efter ett par lopp, och då kan man ju undra hur hundarna känner sig efteråt? Trots det så är det ju härligt att springa när man får fäste, och hundarna öser på utan att tveka.

Första hoppklassen var en snabb och kort bana på 15 hinder. Immer kändes riktigt fin och gick felfritt, laget fick tre nollade hundar i mål vilket innebar att vi vann klassen! Sista pinnen till SM fixad! Helt underbart! Lite häftigt får jag säga att gå från att debutera i agility 1 till att vara SM-kvalad i lag på ett år!

Mina grymma lagkompisar - Johanna och Meija, Sofia och Stacy och Therese med Nox är väldigt roliga att tävla med. Kul att vi fått till ett så bra lag från Linköping.

Den andra hoppbanan var lite klurigare. Immer satt som ett smäck över ett hopphinder han inte skulle ta - ibland har han verkligen ludd i öronen den hunden... Som tur var skötte sig resten av laget strålande, så det blev vinst igen!

Sista klassen var en agilitybana. Där blev det disk av alla utom Nox, så kan det gå...

Nu är stuga bokad i Falkenberg till den 14-16 juni. Det ska bli så roligt att få tävla SM igen. Mitt femte och Immers första. Det är alltid en särskild känsla att vara med på SM, årets tävling. Stämningen som är på topp och alla duktiga ekipage att titta på. Julafton för agilitynördar med andra ord!

Vinterbus

Posted by Anna & vättarna on February 12, 2013 at 2:35 PM Comments comments (0)

Igår tog hundarna och jag en sväng på isen vid brukshundklubben. Även om det var mycket snö tog de och röjde loss och rejsade med varandra!

.

.

.

.

.

.

.

 

Klass 3 debut och lagt�vling

Posted by Anna & vättarna on February 10, 2013 at 3:05 PM Comments comments (1)

I helgen har vi varit på Knivstas agilitytävling i Stockholms hundsportcentrum. Vilken fin hall! Kanonunderlag som hundarna hade jättebra fäste på och vi förare hade nästan för bra grepp.

I lördags var det kvällstävling för vår del, banvandringen började kl 19, lite ovant, men bra!
Det var alltså dags för Immers debut i klass 3! I hoppklassen var han väldigt berörd av miljön i starten och ville inte sitta kvar när jag lämnade honom. Men jag hade bestämt mig för att inte släppa igenom några starter så jag höll nog på lliiite väl länge. Domaren tog sig för pannan och undrade vad vi höll på med... Tillslut så kom vi iväg och det gick riktigt bra - ett nollat lopp som räckte till 5 plats av 57 starter och en SM-pinne! Tycker han är otroligt duktig som kan springa på och fokusera när han tycker det är jobbigt med allt runtomkring. Förhoppningsvis blir det bättre när vi kommer ut i sommar och han får lite mer utrymme. Tog och pratade med domaren idag och tackade för tålamodet. 

Här är film på loppet (med starten bortklippt)

I agilityklassen fick vi en retlig disk när jag skickade iväg honom på en lite väl vid sväng på ett hopp och han drog på fel tunnel. Bara att lära sig att i klass 3 finns det fällor och Immer har lite mer hindersug än mina andra hundar. Hem och träna på det!
Min grymma träningskompis Johanna och Meija, som också debuterade i klass 3, slog till och vann agilityklassen och tog cert - i deras första start! Stort grattis - är så glad för er skull!

På söndagen var det dags för lagklasserna. Den här gången med fullt lag då Therese och Nox gått in som reserver för Malin och Liam. Liam har skadat både menisk och korsband i ena knät och kommer tyvärr troligtvis inte tillbaka till laget igen. Tur för mig att resten av laget skötte sig med den äran och fixade två pinnar genom en andra och en tredjeplacering! Immer och jag diskade oss nämligen i båda loppen på "fällor" som inte jag räknat med. Så nu vet jag det - har aldrigt brytt mig så mycket om hinderfällor då de inte varit ett problem tidigare - men med en mer självständig hund med hindersug så gäller det att jag handlar honom noga!

I och med dagens resultat så fattas bara en ynka pinne för att ta oss till SM och det ska vi ju klara. Vi åker till Halmstad hundarena den 2 mars för tre lagstarter och fixar vi det inte då så finns det sex lagstarter kvar i början på april.

Asko och Yra har varit hos Kerstin och Janne i helgen, mina mycket uppskattade hundvakter! Men nu är flocken ihopsamlad igen och ligger och sover som bäst lite här och där i lägenheten, Asko som alltid bredvid mig på golvet nedanför soffan, Immer i bädden i vardagsrummet och jag misstänker att Yra återfinns i sängen...


Fullt upp i helgen

Posted by Anna & vättarna on February 3, 2013 at 11:35 AM Comments comments (0)

Den här helgen har det verkligen varit fullt upp!

Tjuvstartade lite med att flexa ut strax efter lunch i fredags och åkte till Tinnerö för en långpromenad. Solen sken och skaren bar - kan det bli mycket bättre en februaridag? Helt underbart och vilken luft - nu börjar våren komma smygande. Hundarna var sådär extra spralliga och resjade med varandra på snön. Tog ett varv runt Rosenkällasjön, så det ser ut nu när den är delvis tömd på vatten, men det blir säkert bra när den är färdigrestaurerad.
.
I går (lördag) var det tidig uppstigning som gällde. Jag hade blivit inbjuden till Nyköpings BK för att hålla en introduktionskurs i freestyle. Vilken suverän klubbstuga de hade! Ett rum hade gjorts om till träningsrum med matta på golvet och speglar på ena väggen. Där klämde vi in sex ekipage och det funkade faktiskt superbra även om det blev lite trångt. Härligt gäng att träna - mycket engagerade förare och hundar! Yra och Immer fick turas om att vara demohundar för de olika rörelser som vi gick igenom och de skötte sig riktigt bra, fast jag inte tränat någon freestyle sen i somras. Vissa saker sätter sig uppenbarligen. Vi varvade teori och praktik för att hundarna skulle orka hela dagen, men det var ganska trötta hundar på slutet av eftermiddagen ändå. Det är så roligt att se hur fort hundarna fattar vissa saker, man ser olika rörelser passar olika individer, kul!
.
Både jag och hundarna var ganska så möra när vi kom hem så det blev en tidig kväll och en välbehövlig sovmorgon i morse. Pallrade oss upp vid nio, körde igång två maskiner tvätt och gav oss ut på morgonpromenad. Lika underbart väder idag så vi var ute en timme - sen var man helt klart sugen på frukost när vi kom hem. Hann inte så mycket mer än att äta och hänga tvätt så var det dags att åka till Staby för att träna lite agility med Immer.
.
Vi byggde en klass 2 agilitybana som var mycket spring i. Immer skötte sig riktigt bra! Synd bara att mattes kondis är under all kritik... Det var iallafall en bra genomkörare inför nästa helg då vi åker till Stockholm för att tävla med laget samt debutera i klass 3 - spännande!
.
Väl hemkommen igen så var det bara att ta en promenad till eftersom de andra två fått ligga hemma när vi var iväg och tränade. Blev en sväng på isarna borta vid brukshundklubben, så fint i eftermiddagssolen.
.
Nu ligger det ett gäng trötta och nöjda hundar här iallafall, jag har hunnit städa och baka lite - det står en plåt med nygräddat bröd på köksbänken och luktar alldeles väldigt gott. Har precis satt in en gös på grillning i ugnen. Känner mig helt klart välförtjänt av lite god kvällsmat och en lugn kväll i soffan nu.

 

Flytt och tapetval

Posted by Anna & vättarna on January 19, 2013 at 2:25 PM Comments comments (0)

I mitten på mars så flyttar jag och flocken från Linköping hem till Rimstad. Ett av våra hus som tidigare varit uthyrt är nu ledigt och efter 7 år i stan så är det nog dags att bo på landet igen.

Men anledning av detta så var jag och Maria ute i huset idag för att kolla på vad som ska göras i form av tapetsering och målning. Efter en ordentlig genomgång av rummen åkte vi till Mjölby färg och golv, Marias gamla jobb, för att titta på tapeter. Ett gäng prover fick följa med hem och hundarna var givetvis med för att hjälpa till med tapetvalet ;)

.

Här är det Asko som spanar in tapeten till gästrummet.

.

Lite på skoj hade jag tagit med en rulle med hundtapet som vi provade om den kunde vara något. När vi hängde upp den för en närmare titt så upptäckte jag till min stora förtjusning att hela flocken fanns med på den. En tapet med västgötaspetsar - kan det bli bättre?! Dessutom står de brevid vad som måste vara Asko och Immers favoritstövare Ally ;) Ett givet val med andra ord och den kommer pryda ena väggen i farstun!

.

 

Lagt�vling i Kista

Posted by Anna & vättarna on January 7, 2013 at 3:00 PM Comments comments (0)

Den 3-4 jan åkte vi till Kista för att tävla lag. För att slippa gå upp i ottan på torsdagen innan tävlingen så kvarterade jag in mig med några andra på Ibis i Kista. Det var inte så bra - kallt som i en riddarborg, då de haft hotellet stängt över jul och nyår och sedan hade visst uppvärmningen gått sönder på våra rum :( Personalen var inte särskilt servicemedvetna utan hävdade att det inte fanns några andra rum att byta till utan gav oss varsitt extra täcke istället. Det var nog inte mer än 15 grader på rummet, brrr.

I vilket fall så var vi ändå i ganska god form på torsdagmorgonen. Tävlingen började med en hopptvåa och för Immers del så var det hans sista start i den klassen. Det gick alldeles strålande med en vinst i klassen!

Efter några timmars väntan var det dags för lagklasserna. Vårt lag "Linköpings Stjärnskott" startade med bara tre hundar eftersom en har blivit skadad. Men vårt lag skötte sig verkligen med den äran. I hoppklassen kom vi tvåa och agilityklassen vann vi! Två SM-pinnar blev resultatet och därmed är vi halvvägs till SM!

På fredagen blev det lite mer stolpe ut. Immer hoppade A-hindrets nerfart i agilitytvåan, synd då tiden hade räckt till vinst i klassen. I lagklasserna diskade vi dessvärre laget i båda starterna. I hoppklassen var vi visserligen i gott sällskap då det inte var många lag alls som kom runt, början skördade sina offer om man säger så...

Så nu är laget halvvägs till SM och vi gör en tapper satsning på de tre tävlingar som är kvar, vilket innebär 11 lopp att försöka ta tre pinnar till på. Det måste ju gå, eller hur?!

M?l f?r 2013

Posted by Anna & vättarna on December 30, 2012 at 6:30 AM Comments comments (0)

Så, dags för nästa obligatoriska inlägg - det om målen för 2013. Det är faktiskt väldigt bra att ha det på pränt, för att sen kunna se hur det blev i slutändan.

Vi börjar med den enklaste hunden i det här fallet, Yra.

Yra - ska bara vara en glad pensionär så får vi hoppas hon håller sig fri från krämpor och kan hänga med på många långa promenader och lite träning för nöjes skull. Ha ett bra hundliv helt enkelt!

Asko - tja, han är nog den hund som är svårast att sätta några mål för, han är ju för ung för att bli pensionär men samtidigt har jag hellre en glad och pigg pensionär än en tävlingshund som får problem med ryggen. Jag skulle gärna vilja tävla lag med honom ett år till. Så målet får helt enkelt bli att hålla honom i sån form att vi kan tävla lag och ha roligt och förhoppningsvis kvala till SM 2014. I övrigt tänker jag inte göra så mycket mer med honom än att träna lite freestyle för skojs skull.

Immer - med Pim ser jag verkligen fram emot nästa år! Jag tror det viktigaste med honom blir att tävla med förstånd, inte för mycket. Debuten i klass 3 blir i Knivsta i februari och det ska bli otroligt spännande att se hur vi kommer klara oss där! Drömmålet är givetvis att kvala till SM 2014, vilket jag inte tror är orealistiskt om han får vara hel. Drömmål är givetvis att ta cert, men det ser jag som bonus. För lagets del så gör vi ett tappert försök i vår att kvala till SM 2013 och det borde kunna gå om vi sköter oss! SM 2014 med laget blir nästa mål och det borde inte vara orealistiskt heller.

Jag planerar att gå ett par agilitykurser iallafall och hoppas kunna utveckla oss ännu mer så vi blir ett ännu bättre team på banan.

När det kommer till freestyle och HtM så är nog det mest realistiska målet att tävla HtM i klass 1 och ev. klass 2 med Yras gamla program. Tror han skulle kunna passa ganska bra som heelworkhund faktiskt! HtM 1 känns som ett bra mål att satsa på.

Ett annat Immer-mål är att få honom att acceptera främmande människor lite bättre, men det verkar dessvärre sitta långt inne.

För övrigt så kommer 2013 innebära en del omställningar för oss då vi flyttar till Rimstad i mars. Eget hus på landet har både för och nackdelar när det kommer till hundarna och träning. Jag får snickra ihop lite egna hopphinder så vi kan träna mer hemma, för med 4 mil till Linköping är det bara inse att det blir svårare att ta sig till klubben lika ofta som nu när jag kan gå dit på 25 minuter.

Däremot blir det skönt att kunna kliva ut på gräsmattan direkt när man öppnar dörren så tex freestyleträningen kommer bli enklare.

Mitt eget mål är att ta upp löpträningen igen i vår och det där barmarks-SM:et lockar ju fortfarande...

Det var lite kort om 2013, ett spännande år, helt klart!

Sammanfattning av 2012

Posted by Anna & vättarna on December 30, 2012 at 6:15 AM Comments comments (0)

Så var det dags för den traditionella sammanfattningen av året som gått. Satt och läste igenom mina mål för 2012 som jag skrev vid nyår förra året. Kan konstatera att de stämt rätt bra förutom för Asko, så vi tar väl en hund i taget och ser hur det gick.

Asko - hade som mål att försöka hålla oss kvar på SM-nivå. Så har det inte blivit, hans rygg har satt stopp för mer tävlande i klass 3, det är inte värt att slita på honom i den konkurrensen. Däremot har han fortsatt tävla i lag. Lagresultaten har dessvärre uteblivit så det blev inget SM för Vroom 2012 och vi är inte ens i närheten av att kvala till 2013 dessvärre. Men min kära kortbening är iallafall pigg och glad och det är huvudsaken! Valparna med Onnie har gjort MH och några har varit ute och visat framtassarna på utställningar, rallylydnad och viltspår, kul!

Yra - för tant Yrsnös del har det var det varit ett år med både toppar och dalar kan man säga. I våras satte jag ihop ett heelworkprogram till henne som vi tävlade med fyra gånger vilket ledde till tre andraplaceringar och en vinst och därmed titeln HtM1 som första vätte! En riktigt duktig tant med andra ord! Sen lyckades den lilla olycksfågeln slåss med en grävling i juli - inget att rekommendera! Hon fick lappas ihop med 7 stygn under magen. Det läkte bra men magen spårade ur av Metacamen så vi fick dras med en envis kolit större delen av sommaren/hösten. Som om inte det var nog så upptäckte jag en knöl på bogen som hon opererades för i början av september. Den var godartad men infiltrativ så efter operationen har den växt till igen och är nästa lika stor som innan den togs bort. Som tur är, är hon helt oberörd av den. I slutet av november så hade Yra blivit sitt gamla vanliga glada jag igen så jag bestämde att hon skulle få sluta sin tävlingskarriär med att tävla seniorklassen på agility-ÖM. Det gick inte fort men vi kom runt båda loppen och slutade på en hedrande tredjeplats! Nu får hon vara pensionär på heltid, helt ok för en 12-åring tror jag!

Immer - ser honom fortfarande som unghunden, men nu är han ju faktiskt 2,5 år! Hade som mål att tävla klass 1 och 2 året ut om han blev uppflyttad samt även starta freestyleklass 1.

Med Immer har det gått fantastiskt bra, frånsett från han också fick ta en ordentlig agilitypaus augusti - oktober pga en ömmande rygg. I vilket fall har årsmålen uppfyllts med råge. Vi har tagit 17 pinnar totalt, med 9 vinster, 5 andraplaceringar och 3 tredjeplaceringar. Helt otroligt flyt hade vi på Anebys dubblerade tävling i maj där han vann tre klasser och kom tvåa i den fjärde!

Med laget har vi bara tagit en pinne, men vi gör en massiv satsning på de tävlingar som kvar efter nyår så hoppet att ta sig till SM lever fortfarande.

När det kommer till freestylen så satte jag ihop ett lite fånigt program till "Mumindans". Det funkade så bra att vi tog fyra uppflyttningspoäng och Immer kan nu titulera sig FD1.

Med Immer har jag också gått fyra kurser under året, för Annica Aller, Jenny Damm, Malin Elfström och Stina Mattsson. Det har verkligen utvecklat mig ytterligare, även om jag inte alls kunnat träna så mycket efteråt som jag önskat. Bra instruktörer är verkligen värt pengarna!

Löpträning med hundarna blev det inget av, däremot kom jag igång och sprang en hel del själv och hoppas på att ta upp det igen i vår.

Så, det var tävlingsåret i kort kan man säga. Nästa inlägg blir målen för 2013 :)


Rss_feed